Witaminy dla urody
Odpowiednio zbilansowana dieta jest doskonałym sposobem na gładką i promienną cerę. Poprzez prawidłowy sposób odżywiania można pozbyć się wielu problemów skórnych, na przykład trądzik, czy zminimalizować powstawanie pojedynczych wyprysków. Oto krótka encyklopedia tego, co jeść i jak jeść, by cieszyć się piękną, jędrną i dobrze nawilżoną cerą.
Dieta ma znaczenie
Zdrowe nawyki żywieniowe mają kolosalne znaczenie dla ogólnego samopoczucia i wyglądu zewnętrznego. Oprócz nienagannej figury zapewniają także odpowiedni koloryt skóry i promienną, gładką cerę. Dziś coraz świadomiej wybierane są produkty wegańskie oraz te, których skład zawiera zaledwie kilka podstawowych półproduktów. Jeszcze kilka lat temu nie do końca zdawano sobie sprawę, że spożywanie fast foodów oraz produktów wysoko przetworzonych gwarantuje liczne problemy skórne. Co zatem warto jeść, by wyglądać i czuć się zdrowo?
Witamina C
Wykazuje właściwości silnie przeciwutleniające i uszczelnia naczynia krwionośne. Stosowana od zewnątrz jako składnik kosmetyków wegańskich skutecznie rozjaśnia przebarwienia, czyniąc je mniej widocznymi. Witamina C bierze też udział w syntezie kolagenu, sprawiając, że skóra staje się bardziej napięta. Znakomitym źródłem witaminy C są czerwona i zielona papryka, natka pietruszki, truskawki, żurawina, kiwi, brokuł czy owoce cytrusowe.
O ile to możliwe, warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci nieprzetworzonej. Zachowają dzięki temu najwięcej cennych witamin. Ilość pierwiastków ulega zmniejszeniu, jeśli produkty poddawane są obróbce cieplnej. Aby zachować jak najwięcej witamin w warzywach i owocach, należy spożywać je na surowo lub gotować na parze.
Witamina A
Ten pierwiastek jest odpowiedzialny za koloryt skóry. Produkty z witaminą A zawierają także cenny beta-karoten, który w największym stopniu wpływa na ogólny stan skóry i normalizuje wydzielanie łoju. Organizm pozbawiony witaminy A ma tendencję do przesuszania się skóry oraz złuszczania naskórka. Cennym źródłem tego pierwiastka są marchew, suszone morele, jaja, rzodkiewka, szpinak oraz tuńczyk.
Witaminy D i E
Zestaw tych witamin sprawia, że skóra jest odpowiednio nawilżona, a produkcja sebum powoli się stabilizuje. Udowodniono, że witamina D skutecznie hamuje rozwój bakterii powodujących trądzik. Z kolei witamina E łagodzi stany zapalne skóry i odpowiada za jej równomierne nawilżenie. Cennym źródłem tych składników są ryby (makrela, łosoś, śledź, pstrąg łososiowy), słonecznik, dynia, migdały, orzechy oraz olej słonecznikowy.
Świadome odżywianie
Powszechnie wiadomo, że nadmiar niektórych produktów może powodować problemy skórne. Zbyt duża ilość nabiału przyczynia się do nasilania objawów związanych z trądzikiem, a spożywanie zbyt dużej ilości mięsa jest po prostu niezdrowe. Warto dla własnego zdrowia rozważyć dietę bogatą w warzywa, której podstawowymi składnikami są dobrej jakości produkty wegańskie. Można je znaleźć w wielu sklepach spożywczych, a także zakupić online w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością.