Dieta, która uczyni cerę nieskazitelną

Często zastanawiamy się jakie produkty spożywać by mieć piękną i zdrową cerę. Od dawna wiadomo, że to w jaki sposób się odżywiamy ma ogromne znaczenie dla naszej urody. Na skórze będzie pojawiać się wiele oznak tego, że nasza dieta nie jest do końca korzystna dla wyglądu i kondycji cery. By była ona świeża i promienna musimy dostarczać sobie wiele cennych składników i minerałów.

Wpływ antyoksydantów

By nasza cera wyglądała ładnie musimy dostarczać jej antyoksydantów. To nic innego jak zbiór przeróżnych związków, polifenoli i witamin. Wpływają one destrukcyjnie na wolne rodniki, stwarzają warstwę ochronną przeciw promieniowaniu UV oraz wpływają na skórę przeciwzapalnie. Najbardziej znanym antyoksydantem pod względem intensywności działania jest resweratrol. Występuje on w czerwonym winie, powłoce winogron oraz orzeszkach ziemnych. Wspaniałymi przeciwutleniaczami są zielona herbata, kawa, kakao, czosnek i jagody acai. Koenzym Q10 jest przykładem antyoksydantu, jest on wytwarzany przez ciało ludzkie, ale należy go wspierać właściwą dietą, ponieważ wraz z wiekiem wytwarza się coraz mniej. Zaleca się go spożywać razem z tłuszczami. Występuje w: rybach, podrobach, pełnoziarnistych produktach, olejach, otrębach, brokułach i szpinaku.

Dieta, która uczyni cerę nieskazitelną

Wpływ witamin na wygląd skóry

Witaminy pochodzące z grupy B walczą z procesem glikacji, sprawiają, że skóra jest bardziej jędrna, elastyczna i działają przeciwzapalnie. Znajdziesz je w pestkach dyni, sezamie, orzechach brazylijskich, warzywach strączkowych, awokado, łososiu, drożdżach, mleku i jajkach. Witaminy należące do grupy A wpływają na dotlenienie skóry, zahamowują proces starzenia oraz podbudowują włókna kolagenu i elastyny. Dostępna jest podczas spożywania jajek, masła, wątróbki, pomarańczowo-żółtych warzyw i owoców oraz zielonych warzyw. Witamina C, występująca w pożywieniu wspiera wytwarzanie kolagenu oraz działa jako antyutleniacz. Spotyka się ją w papryce, czarnych porzeczkach, truskawkach, kiwi, szpinaku, brukselce, kalafiorze oraz w cytrusach.